Od nekdaj jedi so ljubljanske slovele ... - KAVAL GROUP

Od nekdaj jedi so ljubljanske slovele ...

strelec

Pomlad že skoraj stopa v poletje, na tratah in vrtovih se bohoti cvetje, okusi novi dajo svežih nam moči, so dobri za na jezik, ne le za oči!

V Stolpu strelcev vse se kuha, peče in gostom se vedno priporoča, reče: Tu strežemo jedi Ljubljane, vse okuse te odlične mestne hrane!

Degustacijski meni

 
3 krožniki
(samo v času kosila)
4 krožniki
5 krožnikov
7 krožnikov
9 krožnikov
 
 

V Stolpu strelcev vse se kuha, peče

in gostom se vedno priporoča, reče:

Tu strežemo jedi Ljubljane,

vse okuse te odlične mestne hrane!

 
 
 
 
 
 

Okusi Ljubljane,

značilne mestne hrane,

jedi od danes in iz zgodovine,

sodobne so in prav okusno fine!

 
 
Stoletja je bilo meso v Ljubljani
vedno na prvem mestu
Opečena, marinirana govedina, vložen, ocvrt in surov topinambur ali
papeževa repica, šalotka v staranem kisu, vodna kreša, lešniki
 
Romarji so jih nosili na oblekah
Jakobova pokrovača, pečena cvetača, gomoljika (tartuf), osočnik,
citrusi, majoneza z limoninim oljem
 
Enkrat šparglji, drugič beluši, a vedno sveži!
Že vsaj od 18. stoletja!
Šparglji, krema sira Jamarja, orehi
 
 
Mestne salame so okusne; v družbi ali same!
Salame in zaseka BIOSING, vložena kisla zelenjava
 
 

 

 
 
 

Kdor se vzpne na Grad,

tekne juha,

naj bo sonce ali hlad!

 
Dobra juha je pogoj za dober zadetek strelcev
Dnevna juha
 
 
 
 
 
 

Mlad krompir z obrobja mesta,

do mohanta pripelje bohinjska cesta,

po Tržaški pa do morja,

nekaj telečjega za vsa obzorja…

 
 
Cvetača ali karfijola
Cvetača po poljsko (drobtine, lešniki, tartufi in rjavo maslo),
rumenjak, majoneza z tartufi
 
Morsko na ljubljanskih mizah
Pire česna in morskega ježka, sipa, rezančevo testo, vložen čemaž,
majoneza čemaža, omaka lignjev
 
Nekaj najbolj slastnega
Telečji priželjc, telečja juha, luštrekovo olje, zelena, lešniki in kopriva
 
 
 
 
 

Kar na mizi je Ljubljane,

to prav vsakega prevzame

 
Govedina - že tradicionalno
na ljubljanskih mizah
Zorjen goveji hrbet, omaka z dimljenim kostnim mozgom,
ožgana mlada čebula, v senu pečen mlad krompir
 
 
Spomin na nekdanje mestne zajčnike
Kunec, kunčja jetra, šparglji, brezmesna slanina (lardo), gorčična semena,
kopriva in črn česen
 
 
Ni kosti v fileju, ne v pireju!
File bele ribe, grahova pire in ragu, dimljena maslena emulzija z misom,
drobtine, rjavo maslo, limona in pinjole
 
 
Kakšni lepi rumeni cvetovi,
pa le vrsta krompirja
Papeževa repica ali topinambur in artičoka, oljčno olje, kozji sir, lešnik,
rožmarin, timijan in rdeč poper
 
  
 
 
 
 
 

Grajska vzpenjača teče gladko,

v Strelcu presenečenje je sladko…

  
Banana - brez olupka, a ne sama!
Biskvit in sladoled pečene banane, krema pasijonke, jogurta in
bele čokolade, kava, lešniki in poper
 
Temno kot v grajski kleti
Temna čokolada, timijan in oljčno olje
 
S travnikov in vrtov
Jogurt, ingver, rabarbara, med in detelja
 
 
 
 
 

Za dušni in siceršnji mir,

še en dober grajski sir!

 
Izbor slovenskih sirov, hišnih marmelad
 
 
 
KROŽNIKE PODPISAL         Chef Igor Jagodic
STROKOVNO UREDIL          Dr. Janez Bogataj April, 2019

 

Info & rezervacije: 031 687 648

Restavracija Strelec
Ljubljanski grad - Grajska planota 1, Ljubljana