Novo laskavo priznanje za restavracijo Strelec - KAVAL GROUP

Novo laskavo priznanje za restavracijo Strelec

Chaine des Rotisseurs Strelec

Restavracija Strelec, v kateri ustvarja chef leta po izboru gastronomskega vodnika Gault & Millau, chef Igor Jagodic, je prejela novo laskavo priznanje.

Postala je namreč članica eminentnega društva Chaîne des Rôtisseurs, ki je najstarejše, največje in najimenitnejše mednarodno združenje, ki ohranja in razvija umetnost kuhanja, kulturo obedovanja, kulturo do enologije in spoštovanje etnologije. Goji in neguje vsesplošen odnos do kulture, gostoljubja, druženja, prijateljstva ter željo do raziskovanj in potovanj. S svojimi dejanji prispeva k promociji odličnosti slovenske kulinarike, posebno pozornost pa namenja napredku mladih kuharjev in vinskih svetovalcev, ki imajo možnost sodelovanja na elitnih mednarodnih tekmovanjih.

Društvo v Sloveniji deluje od leta 2006. Združuje izbrane gostinske hiše, vinske kleti in vse, ki imajo prav poseben odnos do kulinarike, gastronomije in odkrivanja okusov. Te so lastnice kovinskih plošč, na katerih je znak združenja La Chaîne in so zagotovilo vrhunske kakovosti. Takšno ima sedaj tudi Strelec.


Chaîne des Rôtisseurs skozi čas

Chaîne des Rôtisseurs nekoč
The Royal Guild of Oyer Rotisseurs je bil ustanovljen leta 1248 pod francoskim kraljem Ludvikom Svetim (kralj Ludvik IX.). Leta 1610 so mu podelili kraljevo listino in grb. Ceh naj bi spodbujal standarde kakovosti, ki veljajo za mizo kraljev. Umetnost Rotisseurjev je, pod pokroviteljstvom kralja, kmalu obsegala pripravo vseh vrst mesa in perutnine, namenjene za raženj ali peko. Leta 1789, v času francoske revolucije, so ukinili tako Chaîne kot ostale stare cehe. Za veliko noč leta 1950 so trije gurmani, Curnonsky, izvoljeni princ gastronomov, dr. Auguste Becart, Jean Valby in dva strokovnjaka, Louis Giraudon in Marcel Dorin, prisegli, da bodo obnovili duha starega ceha ter združili ljubiteljske in poklicne gurmane. Zvezo so pri pariški prefekturi registrirali 3. avgusta 1950. Uporabili so nekdanji logotip, a so mu dodali dve verigi v krogu, ga opremili z novim imenom združenja in dvema datumoma ustanovitve, 1248 in 1950. Manjša veriga predstavlja poklicno, večja pa ljubiteljsko članstvo.

Chaîne des Rôtisseurs danes
Danes je v združenju več kot 90 držav z vsega sveta. Program in koordinacijo sprejema in izvaja vodstvo mednarodnega združenja s sedežem v Parizu. Vsaka članica ima lastno nacionalno upravo, ki je odgovorna za splošni razvoj Chaîne v svoji državi, prirejanje srečanj in organizira letni Chapitre, ki je ključna priložnost za srečanje vseh članov Chaîne in na katerem tudi sprejemamo nove člane in jim  podeljujemo odličja (medalje in diplome). Z letom 2005 se je tudi Slovenija pridružila državam s svojim nacionalnim združenjem – Bailliage National de Slovénie. S tem je ljubiteljem kulinarike, vina in druženja za pogrnjeno mizo, kakor tudi poklicnim gastronomom omogočeno sodelovanje v tej svetovni prominentni družbi. Članstvo izbranih restavracij, poklicnih kuharjev in ljubiteljev pomeni čast in pomembno prispeva k promociji slovenske kulinarike in vinarstva ter prepoznavnosti Slovenije.